Voor het eerst in decennia is Mein Kampf weer te koop in Duitsland. En het boek, een geannoteerde uitgave, is een onverwachte bestseller in Duitsland.

2.000 pagina’s telt de eerste uitgave van Mein Kampf sinds de dood van Hitler. Wetenschappers van het Institut für Zeitgeschichte (IfZ) in München hebben bijna 4.000 noten toegevoegd aan de tekst in een poging om die te deconstrueren. De zogenoemde ‘kritische uitgave‘ is te koop voor 59 euro, maar momenteel uitverkocht. Op de Duitse Amazon zijn al exemplaren te vinden voor meer dan 325 euro.

De eerste druk bedroeg zo’n 4.000 exemplaren, maar die waren al heel snel uitverkocht, na de publicatie op 8 januari. Mein Kampf komt daarmee wederom op de bestsellerlijsten in Duitsland: zaterdag zal het boek debuteren op plek 20 in de non-fictielijs van Der Spiegel.

Volgens het IfZ zijn er zeker 15.000 reserveringen binnengekomen sinds het boek begin dit jaar te koop was. De populariteit is al zo groot dat op de Duitse website van webwinkel Amazon exemplaren voor woekerprijzen aangeboden worden.

Warrig boek

Mein Kampf, origineel gepubliceerd in de jaren twintig, is een warrig, repetitief en moeilijk te doorgronden manifest. Hitler beschrijft erin zijn politieke standpunten, zijn beeld van ‘het Joodse gevaar’ en zijn visie voor de toekomst van Duitsland.

Ook het origineel werd een bestseller, omdat Hitler na de publicatie snel bekender werd. In totaal vonden 12 miljoen exemplaren hun weg naar een lezer. Toen al verkocht de oorspronkelijke uitgever rechten aan uitgevers in Groot-Brittannië en de VS. Daarom is het niet moeilijk om buiten Duitsland exemplaren van het boek te vinden.

Sympathisanten pas afsnijden

Hitler pleegde in april 1945 zelfmoord in zijn Berlijnse bunker, het auteursrecht verliep daarom vorig jaar. Zeventig jaar na de dood van een auteur komen zijn werken terecht in het publieke domein. De deelstaat Beieren, die het auteursrecht in de tussentijd beheerde, weigerde om het manifest opnieuw te publiceren.

Maar om sympathisanten van Hitler de pas af te snijden, moest er íets verschijnen als Mein Kampf publiek zou worden. Er zou immers geen juridische grond meer zijn om publicatie te verbieden. Dus besloot Beieren het Institut für Zeitgeschichte, in overleg met Joodse en Roma-groepen, in te huren om een nieuwe editie te maken.

Een van de betrokken wetenschappers, dr. Roman Töppel, vertelt tegen Quartz dat het draait om "de lezer uit te leggen waar zijn ideologie vandaan komt". De onderzoekers ontkrachten ook mythes rond het boek.

Nauwelijks in de boekhandel

Het onverwachte succes zal wellicht ervoor zorgen dat boekwinkels Mein Kampf alsnog in de collectie opnemen. Want vele handelaars waren tot nu toe huiverig om Hitlers haatpamflet prominent uit te stallen. Sommigen hadden het boek niet eens in de winkel, maar bestelden het enkel op aanvraag.

"Een belangstellende deed er alles aan om ons te overtuigen dat hij docent was. Maar hij vroeg naar het boek alsof het expliciete porno betrof", zegt een Berlijnse boekhandelaar tegen The Guardian.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl